Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı
Tıp Fakültesi

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı cerrahi klinik bilimler arasında yer alan ve 4 yıllık eğitim gerektiren bir tıp uzmanlık dalıdır.

Hastanın ameliyat sırasında ağrı duymasını engellemek için kullanılan ilaçlar, anestezi ve reanimasyon hekimi tarafından belirlenerek uygulanır. Cerrahinin insan vücudu üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek ve hastanın ameliyattan hayati işlevleri etkilenmeden uyanmasını sağlamak da anestezi hekiminin en önemli sorumluluğudur.

Çalışma alanları: Planlı veya acil, ameliyathane içinde veya dışındaki her türlü tanısal girişim veya cerrahi geçirecek hastaların ameliyat öncesi değerlendirilmesi, ameliyat esnasında hastadaki değişimlerin yakın takibi, ameliyat sonrası başta ağrı kontrolü olmak üzere hasta bakımının sürdürülmesi, gerekli durumlarda acil müdahale ve canlandırma işlemlerinin yapılması olarak sıralanabilir. Anestezi uzmanları hasta bakımının yanı sıra, yoğun bakım ünitelerinin kurulum ve yönetimi, kalp-akciğer resüsitasyon işlemlerinin tüm sağlık personeline öğretilmesi ve denetiminden de sorumludur. Yoğun bakım ve algoloji bilim dalları, anesteziyolojinin iki yandal uzmanlık alanıdır.

Anesteziyoloji uzmanı mezun olduğunda tek başına bir anesteziyoloji ve yoğun bakım kliniğini tek başına yönetebilecek, fizyolojik fonksiyonlar, ilaç etkileşimleri ve hasta bakımı gibi konularda klinik ve temel bilimler düzeyinde araştırma yapabilecek şekilde eğitim alır.


Prof. Dr. Nebahat BULUT
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı