Tıp Fakültesi

Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı

Önce embriyolojiyi tanımlamak gerekir. Organizmanın en küçük modeli ve temsilcisi tek hücreden başlayarak fonksiyonları ile birlikte yetişkin insan olana dek geçirdiği aşamaları ki; yetişkin insan 70-80 trilyon hücreden oluşmaktadır, hücre, doku ve organ düzeyinde inceleyen bilim dalıdır. Başta insan ve tüm canlıları incelemesi açısından ayrı değer taşımaktadır.

En küçük birim mikrometre ile tanımlandığından incelemek için mikroskop kullanılmaktadır. İnsanın en küçük modelini binlerce kez büyütüp inceleyerek başta tıp olmak üzere tüm biyolojik bilimler için önemli bir bilim alanıdır.

Embriyolojide tek hücreden yetişkin olana dek geçen evreler sistematize edilerek öğretilir. Bunların her aşamasının bilinmesi hayatımızın devamı açısından önem taşımaktadır. Histolojide ise sağlıklı dokuların yapısı, fonksiyonu, içeriği, diğer bilim dalları ile ilişkileri tanımlanır ki; bu ileride oluşacak hastalıkların tanımı ve tedavisini yapmak açısından önem taşıyacaktır. Çünkü tıpta bir söz vardır ki; “organizmada kararları hücre verir”. Hücrenin incelendiği bilim dalı Histoloji-Embriyolojidir. Hastalıklarda; tanı, takip ve tedavi, hücrelerin ve onun fonksiyonları üzerinden verdiği kararlar üzerinden yapılmaktadır.

 

Prof. Dr. Nail YILMAZ

Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı